Promowali polskie specjały na Słowacji
Gulasz i gołąbki w sosie pomidorowym – oto kulinarne propozycje Gminy Gogolin podczas dorocznego „Gotowania gulaszu” w partnerskim Kysuckém Novém Meście. Tym razem przyjaciół z Kraju Żylińskiego, polskimi przysmakami częstowały panie z Choruli, na czele z sołtys Ireną Kubiczek.
Od wczesnych godzin rannych, na polanie, tuż obok miejskich bloków, rozpoczęło się wielkie gotowanie. W kilkunastu tradycyjnych kociołkach, mieszkańcy słowackiego miasteczka oraz zaproszeni goście, przygotowywali różnorodne wariacje na temat gulaszu. Przedstawicielki sołectwa Chorula zaserwowały mieszkańcom Kysuckeho Noveho Mesta nie tylko tradycyjny gulasz, który wziął udział w konkursie, ale także gołąbki – potrawę mniej znaną na Słowacji. Ponadto, odwiedzający stoisko Gminy Gogolin mogli spróbować swojskiego chleba ze smalcem i kiszonymi ogórkami, a także lokalnych słodkości. Przysmaki przygotowane przez panie z Choruli okazały się strzałem w dziesiątkę; potrawy, chociaż nie zdobyły głównej nagrody w kulinarnym konkursie, cieszyły się dużą popularnością. Tradycyjnie, oprócz stoisk kulinarnych, na odwiedzających polanę czekały liczne występy artystyczne lokalnych zespołów muzycznych, a także kiermasze z rękodziełem i produktami regionalnymi. Delegacja z Gminy Gogolin za uczestnictwo w dorocznym gotowaniu otrzymała pamiątkowy dyplom.