Gogolin od Kuchni
W Gminnym Centrum Kultury zainaugurowano nowy cykl spotkań adresowanych do wszystkich zainteresowanych lokalnym dziedzictwem kulinarnym. O zdrowym żywieniu, zaletach przetworów domowych i wielkanocnych smakach mówiła mieszkanka Gogolina - Irena Jasińska.
Niewątpliwie, gogolińska wytwórnia wybornych przetworów domowych, staje się coraz bardziej widoczna. Producentka chętnie prezentuje swoje wyroby na targach i jarmarkach, zyskuje przez to coraz większą liczbę wiernych klientów. Nie należy się temu dziwić, gdyż oferta firmy jest imponująca, jakość znakomita a smaki zaskakujące. Wprawdzie Irena Jasińska bazuje na starych recepturach, nie boi się jednak eksperymentów i poszukiwań. Znaczna część piątkowego spotkania (11.03.) była poświęcona właśnie tym zagadnieniom, całości dopełniała zaś prezentacja filmowa i degustacja wybranych produktów. Można było spróbować nie tylko znakomitych konfitur, oryginalnie przyprawionych buraczków, indyjskich chutneyów, ale również majonezu na bazie mleka sojowego i śliwek w belgijskiej czekoladzie. Jak widać, dzięki ciekawym pomysłom i kreatywności pasjonatów, gogolińska kuchnia staje się coraz ciekawsza. Na zakończenie burmistrz Joachim Wojtala podziękował prelegentce i zaprosił na kolejne spotkanie.
„Gogolin od Kuchni” to cykl spotkań poświęconych lokalnym tradycjom kulinarnym i ciekawym zjawiskom we współczesnym krajobrazie kulinarnym gminy. W ramach spotkań uczestnicy będą mieli okazję poznać nie tylko tajniki tradycyjnej śląskiej kuchni, ale również pasjonatów, którzy odnoszą sukcesy poszukując własnej drogi w świecie kuchni. Organizatorem spotkań jest Urząd Miejski w Gogolinie.