Gotowanie gulaszu na Słowacji
Na dorocznym gotowaniu gulaszu w partnerskim Kysuckem Novem Meście, tym razem Gminę Gogolin reprezentowało sołectwo Kamionek. Na zaproszenie Primatora Jána Hartela, w sobotę 26 września, tradycyjny polski bigos przygotowała Restauracja „Kasztelanka” z Kamionka, a potrawą częstowały na Słowacji panie: Barbara Komandzik, Wiesława Grobosch - Samuska, Urszula Ploch oraz Elwira Wacławczyk, na czele z panią sołtys Sabiną Kauf.
Gotowanie gulaszu rozpoczęło się tradycyjnie we wczesnych godzinach rannych, na polanie, tuż obok miejskich bloków. Tym razem przedstawicielki sołectwa Kamionek przygotowały dla mieszkańców Kysuckeho Noveho Mesta bigos – potrawę nieznaną na Słowacji. Propozycja ta okazała się jednak strzałem w dziesiątkę – Słowakom bigos bardzo smakował i cieszył się dużą popularnością. Wydano ponad 200 porcji. Na stoisku Gminy Gogolin oprócz pysznego jedzenia, znaleźć można było również materiały promocyjne dotyczące współpracy partnerskiej pomiędzy naszą gminą, a Kysuckem Novem Mestem, a także pocztówki z Gogolina i Kamionka. Gotowaniu towarzyszyły liczne występy artystyczne lokalnych zespołów muzycznych. Stoisko promocyjne przygotowała także Gmina Łodygowice, która dla Słowaków gotowała góralską kwaśnicę. Wyjazd okazał się świetną okazją do wymiany doświadczeń polsko – słowackich, zwłaszcza w zakresie tradycyjnych potraw i organizacji tego typu festynów.