Festyn uliczny Gogolin - Karłubiec
W czwartek (15.08) o godzinie 16.00 rozpoczął się „Festyn uliczny” w Gogolinie-Karłubcu. Okazją do spotkania i wspólnego świętowania była zakończona przebudowa ulicy Górnej sfinansowana z środków Gminy Gogolin przy prawie 50-procentowym dofinasowaniu ze środków Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych tzw. „Schetynówek” (całkowity koszt zadania wyniósł 934.262,69 zł).
Uczestnicy festynu w barwnej paradzie przeszli całą, specjalnie udekorowaną, ulicą Górną. Na czele korowodu szła „Orkiestra Dęta” oraz „Odświętnie wystrojeni” mieszkańcy dzielnicy. Na trasie przemarszu na wszystkich czekały kulinarne niespodzianki przygotowane przez mieszkańców, którzy serdecznie zapraszali na swoje podwórka. Wśród serwowanych specjałów znalazło się m.in. japońskie sushi. Na miejscu na wszystkich czekały kawa oraz ciasto, a czas umilał występ Orkiestry Dętej Górażdże Cement SA oraz zespół wokalno-muzyczny. Dla najmłodszych organizatorzy przygotowali zabawę w „Koło Fortuny, a kulminacyjnym punktem festynu było „Grillowanie na zielonej polanie”, w którym udział wzięło sześć ekip. Jury konkursowe doceniło w szczególności:
- Agnieszkę i Andrzeja Caban za cukinie konserwowe na ostro, sałatkę ziemniaczaną z porem oraz „meisterstück” z kiełbasek.
- Różę i Joachima Bekiesz za „Karczek a’la Achim z dodatkami”
- Zuzannę i Adama Bryś za tortelini i zielony przysmak z kapusty pekińskiej
- Sabinę Broj i Romana Wicher za pstrąga z grilla, sałatkę grecka i pieczarki z nadzieniem z grilla
- Hildegardę i Bernarda Knor za sałatkę sezonową z koperkiem i steki wykąpane w piwie z ziołami
- Spółkę sąsiedzką z o.o. Kuklewscy & Koryzma za nadziewanego dzika, kociołek z grilla oraz finalny „Placek kielecki bez scyzoryka”
Jury konkursowe sprawnie i jednomyślnie oceniło przygotowane przysmaki, przyznając wszystkim nagrody i pamiątkowe puchary.
W festynie udział wzięło ponad 250 mieszkańców dzielnicy oraz gości wśród których znaleźli się ks. proboszcz Stanisław Kołodziej, Burmistrz Gogolina Joachim Wojtala z Małżonką oraz Przewodniczący Rady Miejskiej w Gogolinie Franciszek Holeczek.
Nad przebiegiem całości czuwał Zarząd Dzielnicy Gogolin-Karłubiec na czele z jego Przewodniczącą Waltraudą Wicher.
Przepis na „Placek kielecki”
3 kg ziemniaków
3 duże cebule
30 dkg boczku
30 dkg kiełbasy
2 duże jajka
mąka pszenna
Ucieramy ziemniaki oraz kroimy w paski cebulę, w której lekko dusimy boczek i kiełbasę. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiając mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość pieczemy w piecu w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny