Opolszczyzna w wielu smakach

Po raz drugi zawitał do Gogolina ks. prof. Andrzej Hanich, który promował najnowszą książkę kucharską „Opolszczyzna w wielu smakach”. To już trzecia książka kucharska tego autora, z której dochód przeznaczono na renowację zabytkowego kościoła w Prószkowie.

Najnowsza książka kucharska zawiera ponad 2000 przepisów. Są tam przepisy na tradycyjne potrawy, przystawki, nalewki, przetwory i lekarstwa. Przepisy przekazały śląskie gospodynie, kucharki z domów zakonnych oraz gospodynie pielęgnujące wschodnie tradycje. Warto podkreślić, że w książce znalazł się również rozdział poświęcony parzeniu kawy. Niezwykłe receptury i tajniki parzenia przekazał doświadczony barista, który 30 lat praktykował w Italii. Ksiądz profesor Andrzej Hanich, proboszcz w parafii pw. św. Jerzego w Prószkowie od wielu lat prowadzi prace renowacyjne w barokowym kościele parafialnym, dochód z najnowszej publikacji przeznacza na prace związane z osuszeniem murów i zabezpieczeniem zabytkowego muru oporowego. Warto dodać, iż ksiądz profesor jest wybitnym naukowcem i autorem cennych opracowań poświęconych historii kościoła w okresie powojennym i martyrologii śląskiego duchowieństwa w czasie II wojny światowej.