Gotowały gulasz na Słowacji

Po raz kolejny Gmina Gogolin wzięła udział w dorocznym święcie gotowania gulaszu w Kysuckem Novem Meście. Na zaproszenie Primatora Jána Harteli, w sobotę 4 października, na Słowację udała się delegacja z Gminy Gogolin: sekretarz Bogusław Leśkiewicz oraz grupa gospodyń z Choruli: Sylwia Lyka, Violetta Hirsz, Renata Schulwitz, Jadwiga Pogodzik, na czele z panią sołtys Ireną Kubiczek.

Kysucke_golasz_3.jpeg

Od wczesnych godzin rannych, na polanie, tuż obok miejskich bloków rozpoczęło się wielkie gotowanie gulaszu. W charakterystycznych piecykach z kociołkami, ponad 20 drużyn przyrządzało swoje wersje tej potrawy. W tym roku Gmina Gogolin przygotowała dla mieszkańców Kysuckego Novego Mesta „fasolowy gulasz”, czyli potrawę składającą się z czerwonej fasoli, kiełbasy, boczku, pomidorów i cebuli. Propozycja ta cieszyła się dużą popularnością, zwłaszcza, że wyróżniała się na tle tradycyjnych, mięsnych gulaszy. Panie z Choruli częstowały również słowackich gości polskim chlebem ze smalcem, kiszonymi ogórkami, drożdżowymi pierożkami oraz ciastem z polewą czekoladową. Wydano prawie 200 porcji. Zwycięzcą tegorocznego święta został "Veselý guláš", w wykonaniu Štefana Urbaníka, Štefana Urbaníka ml. i Petera Svrčeka. Gotowaniu towarzyszyły liczne występy artystyczne, zaprezentował się m.in. Zespół Mażoretek „Asanka” oraz lokalne zespoły muzyczne. Drużyna z Choruli uznała wyjazd za bardzo udany i wyraziła chęć udziału w podobnej inicjatywie za rok. Ponadto zdobyte doświadczenie organizacji takiego kulinarnego festiwalu, można przenieść na nasz grunt.