Dziś jest: poniedziałek, 23 października 2017
  Imieniny obchodzą: Edwarda, Marleny, Seweryna
 Kontakt

Polskie dania

Żurek śląski

Składniki  6-8 porcji: 

-1,5 l wywaru mięsnego

-0,25-0,5l zakwasu żytniego

- 10 dag wędzonego boczku                               

-0,5 kg białej kiełbasy                                        

-główka czosnku polskiego                                

-1 łyżka suszonego majeranku

-1 szklanka 18%śmietany do zup                     

-sól , pieprz, kminek                                            

Dodatkowo:

- 4-8 ugotowanych jajek                    

Zakwas żytni:

garść kwasu chlebowego od piekarza ,,wyprowadzić" tzn. zalać wodą doprowadzając do konsystencji gęstej śmietany, dodać 4 ząbki przeciśniętego czosnku, 1łyżeczkę świeżo roztartego kminku. Wymieszać i zostawić na 3 dni. Każdego dnia przemieszać rano i wieczorem.

Wywar mięsny:

przygotować z różnego rodzaju mięsa/wołowina, drób, wieprzowina, z jarzynami. Opcjonalnie można dodać kilka suszonych grzybków.

Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę i przesmażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej.

Przygotowanie żurku:

-do przecedzonego gorącego wywaru mięsnego dodać przecedzony zakwas/sprawdzać kwaśność żurku/ i zagotować

-dodać śmietanę

 -doprawić do smaku czosnkiem pieprzem,solą i majerankiem/jeśli ktoś lubi może dodać łyżeczkę chrzanu/

-podawać z przekrojonym na pół jajkiem

UWAGA:

Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podawać odgrzany drugiego dnia kiedy przejdzie aromatem przypraw i kiełbasy