Kapliczka św. Anny i św. Jana Nepomucena Kapliczka na bagnie Hala sportowa im. Bernarda i Zygfryda Blautów Kościół pod wezwaniem św. Anny i św. Joachima Widok na dzielnicę Karłubiec z dachu hali sportowej Zdjęcie lotnicze dzielnicy Karłubiec Pomnik ku czci ofiar I Wojny Światowej

Czeskie dania

 

Mojito Spicy 1sklenice - Mojito Spicy 1 szklanka

Siprup Mojito spicy            20 ml -  syrop Mojito spicy       

Třtinovy cukr                      1 čajová lžička  -    1 łyżeczka cukru trzcinowego

Limeta                                 1 ks     -   1 kawałek limonki (pół) 

Máta                                    6 Lístků  - 6 listków mięty

Minerálka ( soda)              Na dolití  -   woda mineralna do dolania

Led                                       Lód

Do sklenice dáme půl limety nakrájené na kostky, mátu a třtinový cukr, Vše rozmačkáme.

Přidáme led. Vlijeme odměřené množství sirupu a dolijeme minerálkou. Vložíme brčka (slámky) a

ozdobíme řezem limety.

Do szklanki wkładamy pół limetki pokrojonej w kostki, miętę oraz cukier trzcinowy, wszystko ugniatamy. Dodajemy lód. Wlewamy odmierzoną ilość syropu oraz wodę mineralną.  Wkładamy słomki i dekorujemy limetką.

Monin Cucumber  1sklenice - Monin Cucumber  1 szklanka

Siprup Monin cucumber    20 ml – syrop Monin cucumber

Třtinovy cukr                       1 čajová lžička - 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Limeta                                  1 ks -   1 kawałek limonki (pół) 

Máta                                     6 Lístků - 6 listków mięty

Minerálka ( soda)               Na dolití  -   woda mineralna do dolania

Led                                            Lód

Do sklenice dáme půl limety nakrájené na kostky, mátu a třtinový cukr, Vše rozmačkáme. Přidáme led. Vlijeme odměřené množství sirupu a dolijeme minerálkou. Vložíme brčka (slámky) a ozdobíme řezem limety.

Do szklanki wkładamy pół limetki pokrojonej w kostki, miętę i cukier trzcinowy, wszystko ugniatamy. Dodajemy lód. Wlewamy odmierzona ilość syropu oraz wodę mineralną.  Wkładamy słomki i dekorujemy limetką.

Piña Colada  1sklenice - Piña Colada  1 szklanka

Sirup Piña Colada               20 ml –  syrop Piña Colada            

Smetana 12%                        20 ml    - śmietana 12%

Ananasový džus                  150 ml  - sok ananasowy

Led                                           -lód

Ananas                                   - ananas

Do sklenice si připravíme led. Do šejkru dáme led, odměřené množství sirupu, smetany a džusu. Šejkr uzavřeme a dobře protřepeme. Promíchaný obsah šejkru vlijeme přes cedník do sklenice s ledem. Vložíme brčka (slámky) a ozdobíme řezem ananasu.

Przygotowujemy lód. Do shaker  wkładamy lód, odmierzamy odp. ilość syropu, smietany i soku.  Wszystko musi być dobrze wstrząśnięte. Zawartość shakera wlewamy przez sitko do szklanki z lodem. Wkładamy słomki i ozdabiamy kawałkami ananasa.

Ostružinová limonáda  1sklenice – lemionada jeżynowa

Sirup Monin mojito mint                  10 ml

Sirup Monin mures                            10 ml

Limeta                                                  1 ks – kawałek limetki

Led - lód

Minerálka ( soda)                              Na dolití  - mineralna woda na dolewkę

Do sklenice nasypeme led a na kostky nakrájenou polovinu limety. Přilijeme odměřené množství  sirupů monin a dolijeme minerálkou. Vložíme brčka (slámky) a dozdobíme řezem limety.

Do szklanki wsypujemy lód i kroimy połowę liemtki na kostki. Nalewamy odp. ilość syropu monin i dolewamy wodę minarelną. Wkładamy słomki i ozdabiamy kawałkami limetki.

Svíčková na smetaně, houskový knedlík 4 porce – Polędwica w sosie śmietanowym, knedlik bułczany, 4 porcje.

 

Hovězí maso                     40 g – mięso wołowe 

Mrkev                                  50 g – marchew

Celer                                    50 g - seler

Petržel                                 50 g  - pietruszka

Cibule                                  40 g - cebula

Pepř celý, nové koření, bobkový list    4 g – cały pieprz, przyprawy, liść laurowy.

Citrón                                   10 g,  - cytryna

Ocet                                     10 g - ocet

Cukr                                      10 g - cukier

Máslo                                   20 g - masło

Olej                                       40 g – olej

Mouka hladká                  60 g -  mąka

Smetana 12%                    200 ml – śmietana 12%

     Cibuli a zeleninu opečeme na oleji. Přidáme maso a pečeme ze všech stran. Podlijeme vodou, přidáme koření a citrón nakrájený na plátky. Přikryjeme poklicí a dusíme do měkka. Podle potřeby podléváme vovou.                 Udušené maso vytáhneme  a zeleninu s šťávou prolisujeme. Přidáme trochu vody a přivedeme k varu. Mouku rozmícháme se smetanou a za stálého míchání ji vlijeme do vařící šťávy. Zahuštěnou omáčku vaříme 20 minut. Při vaření ji mícháme, aby se nepřipálila. Nakonec ji dochutíme octem cukrem a solí a znovu krátce provaříme.

Cebule oraz warzywa smażymy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy ze wszystkich stron. Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i cytrynę krojoną w plastry. Wszystko przykrywamy i dusimy, aż będzie miękkie. Według uznania i potrzeby podlewamy ciągle wodą. Mięso już miękkie wyciągamy, a warzywa z sosem przecieramy. Dodajemy trochę wody i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wciąż mieszając wlewamy do gotującego się sosu. Zagęszczony sos gotujemy 20 min. Podczas gotowania mieszamy, aby się nie przypalił. Na koniec dodajemy do smaku ocet, cukier i sól, i ponownie, ale na krótko gotujemy.

Houskový knedlík 4 porce – knedlik bułczany, 4 porcje

Mléko                                  180 ml                  - mleko  

Droždí                                  15 g                       - drożdże 

Mouka hrubá                    340 g                     -  mąka

Sůl                                         15 g                       - sól 

Vejce (žloutek)                1 ks                        - 1 jajko (żółtko)

 Rohlík                                  1 ks                        - 1 rogalik

     Mléko mírně zahřejeme a přidáme do něj droždí .  Mouku dáme do mísy, přidáme žloutek sůl a droždí rozpuštěné v mléce. Vypracujeme tužší těsto. Do něj přidáme na kostičky nakrájený rohlík a pečlivě do těsta ho zapracujeme.     Hotové těsto necháme kynout pod utěrkou.  Pak jej rozdělíme na díly a válíme z něj knedlík o délce asi 20 cm. Vyválený knedlík necháme znovu vykynout. Vykynutý knedlík vaříme v osolené vodě 25 minut. Asi po deseti minutách knedlík otočíme.  Po 25 minutách knedlík vyjmeme a okamžítě propícháme vidličkou jinak splaskne.

     Lepší způsob vaření knedlíku je vaření v páře.

Na větší  kastrol s vodou  natáhneme utěrku a upevníme provázkem. Když voda začne vařit vložíme na utěrku knedlík a vaříme jej v páře 25 minut pod větší mísou.  Po uvaření knedlík vyjmeme a nemusíme jej propichovat.

Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdze. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy żółtko, sól i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiamy na sztywniejsze ciasto. Dodajemy do niego pokrojony w kostki rogalik, starannie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zostawiamy pod przykryciem. Następnie dzielimy je na części i toczymy z niego knedliki o długości ok. 20 cm. Utworzony knedlik ponownie pozostawiamy, aby urósł. Następnie gotujemy go w posolonej wodzie 25 minut. Po ok. 10 minut obracamy knedlik. Po 25 minutach knedlik wyjmujemy i natychmiast przebijamy widelcem.

Lepszym sposobem gotowania kendlika, jest gotowanie na parze.

Na większy rondel z wodą nakładamy szmatkę i obwiązujemy sznurkiem. Kiedy woda zacznie się gotować kładziemy knedlik na szmatkę i gotujemy na parze przez 25 minut. Następnie knedlik wyjmujemy i nie musimy już go przebijać.

Lejočky se šlehačkou a čerstvým ovocem,  4 porce - Placuszki z bitą śmietaną i świeżymy owocami, 4 porcje

 

Voda                                       500 ml - woda

Mouka hladká                      25 g – mąka

Vejce                                       2 ks – 2  jajka

Sůl                                             30 g - sól

Šlehačka                                 200 ml  - bita śmietana

Jahody, borůvky, maliny  - truskawka, jagoda, maliny

Mletý cukr                           - cukier , puder.

Vodu smícháme se solí, moukou, a vejcem v řidší těsto.

Na plotně, nebo pánvi bez oleje tvoříme placky , které pečeme z obou stran tak, aby křupaly.

Na talíř dáváme 3 – 4 placky, přidáme ušlehanou šlehačku posypeme mletým cukrem a ozdobíme ovocem.

Wodę mieszamy z solą, mąką i jajkiem, tworzymy rzadsze ciasto.

Na patelni bez oleju robimy placki, smażymy  z obu stron, aby były chrupiące.

Na talerz kładziemy 3-4 placki, dodajemy bitą śmietanę i posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy owocami.

 

 

Pogoda
11 grudnia
poniedziałek
Newsletter
Kalendarz
Kursy walut
1 EUR = 4,20 PLN
1 CHF = 3,59 PLN
1 USD = 3,58 PLN