Gotowały na Słowacji

Już drugi raz mieszkańcy Gminy Gogolin uczestniczyli w święcie gotowania gulaszu w Kysuckem  Novem Meście  na Słowacji. Gminę reprezentowała grupa pań z Akademii Trzeciego Wieku.

Doroczne święto gotowania gulaszu jest w Kysuckem Novem Meście dużym wydarzeniem. Od wczesnych godzin porannych, wśród miejskich bloków zaczynają dymić charakterystyczne piecyki z kociołkami.  Mieszkańcy rywalizują  w gotowaniu najlepszego gulaszu według lokalnych receptur. Na zaproszenie Primatora Jána Hartela i dyrektora Domu Kultury Juraja Čierňavy w święcie uczestniczyła ( 28.09.) grupa z Gogolina, która ugotowała tradycyjny żur śląski na zakwasie chlebowym. Żur nie jest znany na tamtych terenach, cieszył się więc dużym powodzeniem i uczestnicy święta chętnie go próbowali. Niemniejszym powodzeniem cieszył sie polski chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem. W czasie trwania konkursu gogolińskie stoisko odwiedził Primator Ján Hartel, Zastępca Primatora Jana Svrčková oraz Marszałek Kraju Żilińskiego - Juraj Blanár. W ramach współpracy partnerskiej w konkursie uczestniczyła również grupa z Łodygowic z wójtem Andrzejem Piterą i przewodniczącym Rady Gminy Czesławem Wandzelem.